Vinprovningar

Brödraskapet Saint-Etienne erbjuder vinprovningar för intresserade med olika tema och dessa prov­ningar är mycket kvalificerade specialprovningar. Man får prova några av de bästa Alsace­vi­ner­na, vilka valts från samlingarna hos Confrériet med utgångspunkt från kvalitet och typicitet.

Provningarna leds alltid av Brödraskapets medlemmar, vilka bär rituell klädsel, och de er­bju­der delta­ga­ren en presentation av Alsacevinerna och av Brödraskapet Saint-Etienne. Det ges också information om Brödraskapets his­toria, dess roll för vinet i Alsace, traditioner, högtider och dess kvalitetssigill.

Vid vinprovningen presenteras deltagaren ett urval viner, utvalda bland alla de viner vilka vunnit det be­römda Sigillet som utdelats av Brödraskapet. Till vinet får man även smaka olika traditionella bröd från Alsace som bretzels, kougelhopf eller langhopf.

I samband med provningen besöker man naturligtvis Château de Kientzheim, dess olika salar och ka­pi­tel­salen (la salle Capitulaire) som är reserverad för medlemmarna, stora källaren, källarvalven och framförallt oenoteket (vinkällaren) som har en imponerande samling Alsaceviner som innehåller flaskor tillbaka till 1834.

Provningarna varar mellan 1 och 1,5 timme och kan på ett angenämt sätt kompletteras med ett besök i det museum, som finns på slottet och som presenterar Alsacevinernas historia.

Man kan välja mellan 3 olika provningar och mellan fransk-, engelsk- eller tysktalande guidning om man är en grupp på minst 10 personer:

  • Vinprovning med ledare
    • En medlem i Brödraskapet ger en introduktion i vinprovningsteknik och guidar bland 4 vinsorter, Ries­ling, Muscat, Pinot Gris och Gewurztraminer
  • Speciella och högtidliga arrangemang
    • En delegation av medlemmar från Stora Rådet «Grands Conseillers» leder den vinprovningsritual som bru­kar hållas under Confrériets högtidliga «chapitres». Fem olika Alsaceviner provas, traditionella vi­ner av Syl­vaner, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer. Därefter kan man introniseras som Bro­der eller Syster om man blir godkänd på provningen och svär att ständigt hedra Alsacevinerna. Diplom er­hålles och ett band och en medalj bekräftar utmärkelsen som godkänd ambassadör för Brödraskapet.
  • Seminarium med äldre årgångar
    • För erfarna amatörer, som vill gå på djupet i sin kunskap, organiserar Brödraskapet seminarier med prov­ning av äldre årgångar från oeno­teket utifrån olika vertikala teman som exempelvis en druvsort över flera år. Det kan också vara horisontella teman som olika viner från en årgång eller vin från en vin­gård och av flera druvsorter. Dessa se­minarier gör det möjligt för deltagaren att få nya erfarenheter inte minst, när det gäller Alsacevi­ner­nas förmåga att åldras.

Upplysningar fås på begäran hos kansliet

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.