Vinmuséet

I det anrika slottet i Kientzheim och under beskydd av Confrérie Saint-Etienne, finns museet som visar Alsacevinernas historia samt vinodlarnas arbete genom flera sekel.

Det regionala museet skildrar vinet och vingårdarna i Alsace i sin helhet. Vinets utveckling i vinkällaren, buteljeringen, upptäckten av tidigare generationers hantverk och vinodlarnas tålamod uppmärksammas.

Vinpressar, vagnar, vintankar, vinkar och verktyg gör Dig bekant med kretsloppet i vingården och vinodlarens dagliga eller säsongsbetingade arbeten. En bred bilddokumentation visar betydelsen av vinhandeln med Alsaceviner i Europa, under medeltiden och före revolutionen.

Bottenvåningen har en rekonstruerad vinkällare med stora rum där en skördevagn och två skruvpressar från 1640 och 1716 finns utställda. Första våningen är reserverad för vinodlarens och andra yrken, som har koppling till vinhanteringen. Här finns verktyg för tillverkning av fat och ett glasblåseri. Andra våningen visar tekniker för vinodling och vinberedning i slutet på 1800-talet och början på 1900- talet (filter, vinpumpar, tappningsmaskiner, buteljeringsmaskiner, korkmaskiner...) samt metoder för bekämpning av sjukdomar och ohyra som kan drabba vinstocken.

Denna utställning smyckas med dekorativa objekt som har en anknytning till vin (skulpterade träd, keramik och gamla glas) och illustreras av många foton, affischer, reklam och etiketter från de 200 senaste åren...

Museet är öppet:

Maj; lördagar, söndagar och helgdagar

från den 1 juni till den 31 oktober alla dagar mellan 10.00 – 12.00 och 14.00 – 18.00.

Förbokning av grupper utanför dessa perioder är möjligt.

Butiken är öppen:

Hela året mellan 10.00 – 12.00 och 14.00 - 17.00. Till försäljning finns bland annat böcker, hantverk och vin med sigill.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.